dilluns, de maig 22, 2006

Càgola

En Ximn ha deixat un comentari :” A Ciutadella les fibles són per conduir les aigües pluvials, perquè els carrers no s'embassin; les fibles no condueixen aigües brutes o residuals, que aquesta és la funció de les clavegueres.”

Aquesta observació coincideix amb la sisena accepció d’AlcM: “Obertura feta a una vorera de carrer o de camí, per donar pas a l'aigua de pluja cap a l'albelló o claveguera (Men.); cast. Sumidero” i amb la que Moll donava l’any 1931 a l’Estudi Fonètic i Lexical del Dialecte de Ciutadella.

Per mi un diccionari fotogràfic hauria de servir per confirmar que una fibla és açò :



I no açò



Per cert, ¿heu observat que el pròleg de l’edició de 2003 de l’Estudi Fonètic i Lexical del Dialecte de Ciutadella publicat per Nura diu que aquest estudi es va fer per publicar-lo l’any 1932 dins la Miscelánea Filológica dedicada a Don Antonio Maria Alcover, però en realitat fou publicat pel “Círculo de Estudios” de Palma de Mallorca i imprès a la impremta de la Vda. Piza l’any 1.931?

A l’estudi de 1.931 de Moll he trobat un mot que amplia el vocabulari sobre el bestiar oví amb el qual encetàrem aquest bloc. La paraula és CàgolaOvella petita, que no ha crescut com les altres de la mateixa ventrada’. “Sa càgola més petita caga dins sa ferrada”: refrany que indica que sovint la persona més inútil és la més atrevida.

1 comentaris:

A la/es 4:09 a. m. , Anonymous Anònim ha dit...

Greets to the webmaster of this wonderful site. Keep working. Thank you.
»

 

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici